ZAVRŠIO EUROBASKET

POVRATAK OTPISANIH. Ovakav  naslov može se pročitati na mnogim člancima koji prate Eurobasket. Repka koju smo sa zebnjom otpratili u Sloveniju nizala je poraze u pripremnom razdoblju, oslabljena za  nekoliko bitnih igrača ( Popović, Planinić, Barać, Tomas ) i psihički opterečena hipotekom dugododišnjih slabih  rezultata, vraća se na košarkašku scenu nizom od 6 pobjeda i plasmanom u četvrtfinale, nakon punih 18 godina. Repeša i igrači vratili su ponos planetarnog sporta br. 2,  ispaćenoj i izmaltretiranoj  košarkaškoj publici, željnoj rezultata barem sličnima onima na kojoj je naša košarka došla do svjetske slave i ugleda.Vratili su nadu u budućnost, koju ne smijemo prokockati, jer je realno bazirana na uspjesima mladih selekcija i nizom izvanserijskih taleneta ( Hezonja, Šarić, Mazalin, Marrinelli, Bender, Žižić, Zubac , Junaković i t.d ) . Naravno, osim ako se ne nastavi sa pogrešnom politikom promocije nespremnih ili nekompetentnih trenera i selektora Tek sada slijede prave tekme ; Grci u ponedjeljak, povrijeđenog ponosa , silno željni pobjede, pa četvrtfinalni dvoboj protiv, svakako neke jake ekipe, jer su samo takve i ostale u igri. A onda tko zna, ovo je prvenstvo iznenađenja, stratište favorita.

Puno se još dobrih stvari događa oko Eurobasketa ; prvo,  vidjeli smo da se naša ekipa, bez par neprikosnovenih lidera i sa potpuno nespremnim Tomićem,  širinom klupe uspjeva se vraćati iz negativnog rezultata, kao i da neki igrači u koje mnogi više ne vjeruju, odigraju sjajne minute.  Drugo, Repeša je uspio da dečki  igraju sjajnu obranu, a dobra kemija u ekipi prenosi se na  parket. Neki su već otpisali i  Repešu, no to je sudbina trenerskog poziva. Veseli nas i mladi Šarić, za sada je puno pokazao, a njegov se pravi uspon  tek očekuje. Veliki je dobitak i brojna publika, enegija sa tribina prenosi se na teren i konačno imamo ” šestog ” igrača. I na HTV-u su povukli sretan potez – dovođenje kao sukomentatora proslavljenog centra i trenera Petra Sakansija pun je pogodak.  Njegovo iskustvo i znanje, košarkaška intuicija ( samo se sjetite  kako je poklopio Cvitkovića sa prognozom uoči susreta Grčka -Španjolska ), dinamično praćenje utakmice, bez bespotrebnih prožvakanih lamentacija o prošlosti, uz ležerni  šarm i duhovitost – konačno je  pokazao kako se to radi – stručno i zabavno, jer košarka je na kraju ipak samo IGRA.

No, nemojmo se zavaravati da će sada dječica pohrliti u dvorane potaknuti ovim poletom košarke. Mediji su i dalje i utabanoj stazi- Nogomet i Severina, pa dugo, dugo nitko. Pogled na naslovnice novina, portala, redoslijed sportskih vijesti na TV sve govori . Više vrijedi trening nogometaša pred prijateljsku utakmicu, neukusna izjava selektora ili nova haljina ucviljene ” umjetnice” nego pobjeda nad Slovenijom. Zna se tko je na čijoj platnoj listi, tko je promotor čije politike, tko je u kojem upravnom odboru. Nemojmo ništa zamjeriti našem  Savezu na anonimnosti i nedostatku agilnosti u kapitaliziranju sretnog trenutka  ;  prvo i sami vjerojatno nisu vjerovali u ovakav uspjeh, drugo Predsjednik je ozbiljno bolestan ( ovo je prva rečenica napisana o tome od objave , u medijima vlada silenzio stampa ), tko će bez njega povući prave poteze, a svakako da sve to i košta, a znamo kako je sa parama u našem sportu.

Eurobasket se bliži završnici, sretni smo jer smo i mi konačno njegovi uspješni akteri . Mi smo nacija koja priznaje i slavi  samo prva mjesta, a i to tek par dana. Čudo bi bilo potrebno za takav domet, a ovo dosadašnje je blizu čuda, pa budimo realni  i kažimo da smo sa dosadašnjim igrama  u Sloveniji puno postigli, i ako nakon  Eurobasketa dobijemo više poklonika ove lijepe igre – publike, mladih igrača, mladih sudaca – tada je košarka puno dobila.

Ponedjeljak, 14,30, Bogdanović i ekipa protiv Spanoulisa i peloponeskih ratnika. Uživajmo.

Hrvatska -Grčka  92-88.         Dva produžetka. Grčka tragedija sa sretnim završetkom za nas. Koliko gledatelja je doživilo infarkt, jesu li letjele pive u ekran ? Moguće, bio je to pretežak meč, pun obrata, brojnih pogrešaka i divnih poteza. Moglo bi se napisati roman o ovoj tekmi, trenerske studije, pa i psihološke posebno. Doživjeli smo i preživjeli sve ono što košarku čini zanimljivom. Sedma pobjeda je tu, idemo dalje, samo hrabro dečki.

Hrvatska – Ukrajina  – četvrtak, 17,45.   Dobili smo najslabijeg i najpovoljnijeg protivnika ?  Zamka zvana motivacija, u koju se puno puta upadalo.  Zvijezda ukrajinske ekipe je Mike Fratello, 20 godina NBA trener  ( Atlanta Hawks, Clevland Cavaliersi, Memphis Grizllisi ). Dobro je posložio ekipu, postavio discipliniranu igru, izvlači maksimum iz igrača iz unazad par godina potonule reprezentacije.  U sličnoj su situaciji kao i mi , i Ukrajinci neće olako propustiti ovu priliku za preporod  ugleda svoje košarke. Njihovo razmišljanje je vjerojatno slično našem – da su dobili najpovoljnijeg protivnika od preostalih ekipa u četvrtfinalu.  Za trenere je ovo vrlo zahtjevna utakmica. Pobjeda vodi i ka plasmanu na svjetsko prvenstvo i otvara put ” ka zvijezdama “.  Poraz – pakiranje kofera i gorčinu da ste bili tako blizu i da ste propustili pravu priliku. No, to je sport koji nemilosrdno kažnjava slabe i neodlučne, a takvi do sada nismo bili i zato vjerujemo u još jedno veselje prijatelja hrvatske košarke.

Niz  pobjeda probudio je medije, košarka je sve prisutnija, pojavio se i Drakšić, kapa dolje komentarima Jurice Golemca, i ostalim dobro izabranim sugovornicima, kao i smirenim i realnim istupima Repešinih pomoćnih trenera Mladena Erejavca i Ivana Sunare.

Hrvatska – Ukrajina 84 – 72   Draper,  Simon, Publika.  To su junaci ove košarkaške bajke.  Slijedi polufinale sa velikom dozom optimizma u sretan ishod. Bravo Repeša, bravo, dečki, bravo publika !!!

Hrvatska – Litva  62 -77.   Nismo uspjeli, Litavci su potpuno zasluženo u finalu. Pročitali su nas temeljito, ukočili glavne opasnosti, nisu kao ekipe prije udvajali naše centre, branili su ih  individualno bez pomaganja i time spriječili povratne lopte  vanjskim šuterima. Mi smo  pak  prekasno promijenili obranu, i nažalost ostali  bez i onako siromašnog napadačkog učinka centara. Zagonetka Tomić, blijed u licu, neprepoznatljiv, bez mrvice samopouzdanja. Njemu je sigurno najteže, i imati će mukotrpan povratak na nivo koji je do sada pružao. No, još na kraju Eurobasketa slijedi meč za brončanu medalju, protivnici favoriti Španjolci. To dobiti, biti će ravno čudu. I recimo ponovno – sjajna publika, pozitivna atmosfera, košarka se vratila na velika vrata. Glavu gore, nedjeljnja  utakmica za treće mjesto prilika je da ponovno uživamo u povratku otpisanih.

HRVATSKA  – ŠPANJOLSKA 66 – 92 . Čudo se nije dogodilo,  mi smo osvojili četvrto mjesto i vratili se u košarkašku elitu. Imamo plasmane na svjetsko i europsko prvenstvo koje  namaju jedna Rusija, Italija, Njemačka, Grčka, Srbija. Istaknimo i ponovimo ; vratili smo publiku, vratili smo ponos košarkaškim djelatnicima, klubovima i igračima, potaknuli mlade da se priklone ovome lijepome sportu i sada je prilika i zadatak da se sve to kapitalizira. No, to je druga priča kojom nebi trebalo kvariti ovo veselje.

Mi smo sportski razmažena nacija koja priznaje samo najveće uspjehe, ali sada smo doživjeli da se svi radujemo ovome rezultatu i zato čestitke igračima, trenerima i logistici repke. Eurobasket u Sloveniji ostati će zapisan velikim slovima u našoj sportskoj povijesti. Naši košarkaši su ozbiljno shvatili ulazak u Eurouniju, bar smo u košarci ravnopravni. Imamo obečavajuću košarkašku budućnost sa dijelom ovih igrača ( Bogdanović, Šarić, Delaš, Draper ) i sa mladim već spomenutim nadama ali  i nekima koji su ovaj puta izostali. Imamo i Bojana Bogdanovića u najpetorci prvenstva ( Gasol, Parker, Dragić, Kleiza ) .

Stigla je jesen, kreću lige, dvorane su oživjele, sezona je loptanja među obručima . Poletnije nego lani, zato hvala dečki to  je vaša zasluga.

Zasluženi prvaci su Francuzi, po prvi puta.  Svi imamo simpatije prema Litvi, zemlji u kojoj je košarka sport broj jedan, koji su imali jednog Sabonisa , Marčulonisa itd. No, imali su u finalu snage za samo jedno poluvrijeme kad ih je držao fantastični Kleiza. U drugom su bili na koljenima. Finale je ipak odigrano dan ranije, u susretu Španjolske i Francuza. Eurobasket je završio, i sigurno je jedan od najboljih i najzanimljivijih, sa puno nepredviđenih  rezultata, sa modernom atletskom košarkom, sa nizom  izvanserijskih igrača. Sjajan uvod u košarkašku sezonu.