ZAPAD – ZRINJEVAC 110 -108

ZAPAD -ZRINJEVAC 110 – 108

1. 25-31  2. 27-30  3. 24-31  4. 34-16

ZAPAD : ZADRAVEC 13 , MARKOČIĆ 5,  MARIĆ 17, KREŠIĆ 17 , ČAR 8 , KRPELJEVIĆ, TURIĆ 12, ČOLAK 34, BULJEVIĆ 2, IVŠIĆ, PAVKOVIĆ 2. TRENER  P.POREDOŠ

ZRINJEVAC : SKOKNA 15  , JUNAKOVIĆ 22, OBRVAN, KUMANOVIĆ 3, KVESIĆ, ZADRAVEC, SLAVICA 14, GABRIĆ 22, LUČIĆ, BOŽINOVIĆ 6, MARIČEVIĆ, ARAPOVIĆ 21. TRENER I.KAPOV

Svi koji su odlučili u nedjelju navečer pratiti rukometaše u dvoboju protiv Francuza gadno su pogriješili jer utakmica u Malešnici donijela je puno više uzbuđenja. Obje ekipe odigrale su sjajnu utakmicu, sa svim elementima koji privlače publiku- neizvjesnost do samoga kraja, veliki obrat u rezultatu, kao i vrhunske poteze aktera. Vidjeli smo mladost Cibone, igrače redom članove hrvatskih reprezentativnih selekcija i prve ekipe, sa visokim postotkom šuta, izbrušenom  tehnikom, potentnom fizičkom pripremom i odličnim skokom. Sa  druge strane je bio neki drugi Zapad također sa mladom ekipom predvođenom iskusnim Čolakom i Krešićem, bez pomoći važnog Jurice Smiljanića. Dolazak  Čara i Turića  ( 13 skokova ) pokazao se ispravnim potezom struke, dečki su odigrali izvrsno .

Zrinjevac je otvorio utakmicu dinamično preko turbo hitrog Martina Junakovića, nezaustavljivog  za protivničku obranu i poveo 14-4. Isti igrač se u nastavku odriče razigravanja te i ulazi u crnu seriju otvorenih šuteva i Zapad uspijeva povesti sa 21-20. Atletski centar, mladi kanadski Hrvat Božinović  kupi sve pod koševima, Zrinjevac ima niz drugih napada , Arapović je u seriji od 12 koševa i gosti knjiže prvu četvrtinu sa 31-25.

U nastavku gledamo potpuno  izjednačenu igru. Junaković se opet bavi asistencijama, što omogučuje Gabriću i ponovno Arapoviću lijepu seriju koju potom nastavlja Nik Slavica. S druge strane izmjene Čar, Turić, Markočić dobro drže priključak  sve do poslijednje tri minute kad po izlasku Junakovića Skokna razigrava Slavicu  i zatim sam tricom zaključuje poluvrijeme sa 61 -52.

Nakon odmora junak je Junaković- mudro predvodi ekipu do velike, činilo se nedostižne prednosti 85-67 . Sve je uspjevalo Zrinjevcu do 25 minute kad im se događaju presudne neugodnosti – zbog petih prekršaja izlaze Arapović i Božinović. Zapadov trener Porin Poredoš osjeća svoju šansu, lopta se gura u reket Čolaku, obrana  prelazi iz zone u presing ali ipak prednost gostiju se tek minimalno  smanjuje – do  kraja četvrtine samo  za 2 koša.  U poslijednju četvrtinu se ulazi sa 92-76, dakle sa 16 velikih koševa prednosti za Zrinjevac.

Dobro otvara Zapad  poslijednju fazu igre košem Markočića, pod pritiskom Skokna ne uspijeva prevesti loptu u polje napada u dozvoljnih 8 sekundi, potom brzi koševi Pavkovića i Turića, uzvraćaju Gabrić i Junaković, potom “profesor ” Čolak ( 34 koša ) zabija tricu i smanjuje na 99-85  samo 4,5 minute do kraja. Biljžimo i tri NBA asistencije Matije Markočića i izlazak iz igre Leona Pavkovića, radi pete osobne. Zapad lakše diše što se tiče skokova jer mladi Maričević ipak nije na nivou dvojice centara koji su gospodarili reketom u najvećem dijelu utakmice. Prvo dobiva na ziceru bananu  Braslava Turića,  pa nakon što Stefan Zadravec ubacuje tricu i ishodi slobodna bacanja,  pa ponovno Čolak probija obranu, Zapad se približava  na 99 -90. Krešić ( 17 koševa, 5 osvojenih lopti ) tricom još smanjuje , sad 2,50 do kraja na 99-93, zatim čini grešku probijanja u napadu i Skokna ubacuje oba slobodna bacanja ( 101-93 ) . Odličan je ponovno “zaštićeni ” Mirko Marić ( 17 koševa, 6 asistencije ) koji iz prodora poslužuje Čolaka na ziceru. Gabrić polaže iz kontanapada, promašuje dodatno a Čar ubacuje za 99 -103. Ponovno Zrinjevac gubi loptu u napadu jer Maričević je prestupio van linije igrališta i ponovno Andej Čar od koša do koša probija obranu i polaže za 103-101. Suci ne sude očigledne korake Gabrića  ( Zrinjavac je imao u toku utakmice 4  nedosuđenih, prema snimci nepobitnih koraka ), gledalište je na nogama ali i klupa Zapada i sudac Ninislav Čop dosuđuje tehničku . ” Hodač” Gabrić je promašuje, potom gubi loptu i Mirko Marić ubacuje tricu za 104 -103. Junaković je opet na  crti slobodnih, sa samo polovičnim uspjehom, potom Turić bježi Gabriću dodaje pod koš Čolaku i već je 106-104. Tomislav Gabrić je rasni strijelac, tricom ponovno dovodi Zrinjevac u vodstvo sa 107-106.

Sretne je ruke bio te večeri Braslav Turić – šut sa crte trice mu se prvo odbija u zrak, pa sjeda na obuč i lagano nečkajući se upada u mrežicu. Bura je oko sudačkog stola – jer je dosuđen prekršaj Zapada u skoku, no koš se naravno u skladu sa pravilima  priznaje, a Skokna je na liniji slobodnih bacanja. Rezultat je 108-107 za Zapad. Ubacio je Skokna  samo prvo, lopta je u rukama igrača Zapada, šlag na tortu iz prodora stavlja ponovno Turić  i Zapad slavi sa 110-108.

Velika utakmica, kao što smo i rekli u uvodu, iz koje je Zapad  višestruko kapitalizirao : sa 7 pobjeda odmakao je u sigurnu zonu na tablici već nakon dva kola nastavka  (još je 9 utakmica do kraja) i  potvrdio da nije zalutao u A2 ligu , već da je klub kontinuiteta i smišljene klupske politike. Postepeno baziranje na mlade igrače, uz neophodno iskustvo iskusnih   dovelo je do kvalitetnog pomaka u igri.

Već u slijedećem kolu na noge se ide ambicioznoj i sa Ivanom Tomasom pojačanoj Dubravi   ( nedjelja, 26.1. u 18,00 sati ), koja se provukla u prvome meču u Malešnici. Zanimljiv dvoboj u koji Zapad ulazi  bez imperativa rezultata, nakon niza od tri uspješne  i ohrabrujuće utakmice protiv Hermesa, Bosca i Zrinjevca, dok je Dubravi pobjeda imperativ ako želi zadržati priključak za Goricom. Može li Zapad koji će igrati neopterećeno  “iz gušta ” uništiti nade, nakon Hermesa,  još jednom favoritu ?  Zanimljiv dvoboj, kao što su to, za razliku od prošlogodišnje komedije od lige, i svi ostali.

Zrinjevac je ostao na dnu tablice sa samo 2 pobjede, u gužvi više ekipa koje imaju tri-četri uspjeha. Završnica će biti neizvjesna i uzbudljiva, no prema ekipi kakvu  ima,  Zrinjevac sigurno može vrlo brzo izaći iz opasne zone.