10 godina Zapada 2006 – 2016

Ideju o osnivanju košarkaškog kluba potaknuo je tadašnji predsjednik VGČ Stenjevec Mario Jelić prigodom našeg prvog susreta vezanog uz komunalne akcije, kad sam mu na upit što radim u mirovini,  rekao da radim kao košarkaški trener. Naravno, oduševila me ta ideja i odmah smo sa silnim entuzijazmom krenuli na posao – Mario na razgovore sa ravnateljima škola i upoznavanje ostalih članova Vijeća sa novom inicijativom, a ja u izradu Projekta osnivanja i Programa rada,  popunjavanje silne papirologije, kontaktiranje sa zagrebačkim koš. savezom,  traženje potencijalnih trenera, igrača. Ubrzo smo i zakazali Osnivačku skupštinu za subotu 7.6. 2016 godine u društvenim prostorijama na Trgu I.Kukuljevića 1. Okupilo se pozvanih 16 članova osnivačkog odbora i gosti proslavljeni košarkaši Nikola Plečaš i Gordan Giriček. U kratkom protkolu izabran je Upravni odbor koji je odmah i održao prvu sjednicu na kojoj je za predsjednika kluba izabran Boro Šarušić, za dopredsjednika Damir Popov, za tajnika dr.med. Ante Perica, a za sportskog direktora  Davor Poredoš. U Upravnom odboru bili su svi ravnatelji škola iz našeg kvarta, predstavnik VGČ i treneri Milan Pešić i Ester Klepač. Time je klub saživio, sljedile su registracije novoosnovane sportske udruge u Gradskom uredu za upravu i u Košarkaškom savezu  Zagreba i Hrvatskom  košarkaškom  savezu.

Od jeseni su počeli upisi, treninzi, ligaška natjecanja. Ogroman posao, sa silnim entuzijazmom svih uključenih, no broj upisanih premašio je sva očekivanja i opravdao trud.  Preko 300 djece pohrlilo je u klub, bilo je ponekad i preko 40 na treningu. U slijedećih 10 godina klub je prošao uzlaznom linijom do sportske afirmacije u svim kategorijama  no bila bi to preduga  priča.

Trebalo je novome klubu nadjenuti odgovarajuće ime, koje bi, s obzirom na osnivača,  povezivalo teritorij na kojem djeluje. Mario Jelić  je bio za KK Stenjevec, po našoj gradskoj četvrti, no meni se činilo nekako neatraktivnim. U O.Š. Otona Ivekovića  djeca su na satu dobila zadatak da predlože ime novoga kluba i bilo je tu vrlo zanimljivih prijedloga (  Big ball, Tigrovi, Urban chaos, Air, Lisice, Čvarkovci, Good klub,  Košarica, Purgeri, Šica, ali i jedan blizak mojemu prijedlogu : Iskra zapad ! ). Svi su se složili da je Zapad dobar naziv i zbog kratkoće, i što locira naše područje djelovanja, pa je  prihvaćen kao naziv kluba, kao i logo sa loptom u položaju zalaska  sunca, a taj moj nacrt kasnije je stručnije preoblikovo dizajner Vjekoslav Mravunac, također iz Španskog.

Prvi treneri u klubu bili su uz moju malenkost još  Milan Pešić, Ester Klepač, Porin Poredoš, Tomislav Žauher i  Igor Bošnjak . Tajnik dr.Ante Perica ubrzo je radi zauzetosti prepustio funkciju tajnika Josipu Biočiću.

Dok je odaziv igrača u mlađe kategorije bio odličan veći je problem bio složiti seniorsku ekipu. Kao dugogodišnji trener u srednjoškolskoj košarci nisam imao uvid u nižerazrednu ligašku košarku ( ne zaboravimo nepostojanje  Inetrneta i opće slabo praćenje košarke u medijima ), no igrači su se sami  počeli javljati a nije nam bilo nepoznato na ulici zaustaviti visokog mladića i porazgovarati o njegovom mogućem pridruživanju.  Stvar se ubrzo promijenila dolaskom Stipe Džidžića, koji je imao igračko iskustvo i poznavao mnoge igrače, pa je naša seniorska svlačionica ubrzo bila prepuna odličnih igrača.

Veliki je poticaj  bila i prva pobjeda seniora na gostovanju u Karlovcu protiv ekipe koja se zvala Auto Lim Lak. Naravno, krenuli smo kao novi klub od dna liga -od C1 lige. U izjednačenoj igri digli smo se u poslijednjoj četvrtini ( 10-17) i Zapad je zabilježio prvu pobjedu 75 -70. Podsjetimo se igrača sa te utakmice : Marijan Crnogaj ( pisac svjetski priznate knjige o Draženu, vrhunski stručnjak za NBA ligu ) mladi Bruno Konjević ( 3 ), Saša Čop ( prvi strijelac sa 19 koševa, sada igra za veterane ), play Daniel Prebeg ( tada kapetan ekipe, osoba za posebnu priču, 14 koševa )  Miljenko Kaštela 2 koša, Damir Popov – snažni beskompromisni centar, za mene veliki talenat, nažalost rano je odustao ( 2 koša ),  pa Josip Beg sjajna osoba i veliki entuzijast ( 11 koševa ), nadalje talentirani ali neuporni Ivan Borbaš (2 ) , na četvorci već spomenuti tajnik Josip Biočić (5 ),  visoko krilo  Damir Kanceljak (7 ), zatim otac našeg prvotimca Matije Markočića isto tako atraktivni Danijel Markočić (2 ) i na kraju startne ekipe Zapada, vrsni  centar Matija Perčec.  Vratili smo se sretni  iz Karlovca puni optimizma a Zapad je pokazao da  će biti klub izneneđenja, borbenosti i napadačke efikasnosti.  Zato je takav i naš poticajni poklič igrača :  Svi u napad -Zapad  !!!

Priča se nastavlja sve do danas,  seniori  Zapada su već petu sezonu je u A2 ligi, mlađe kategorije  postižu lijepe rezultate, održano je nekoliko tisuća sati treninga, preko tisuću utakmica, a kroz klub je prošlo oko 800 članova. Od dana osnivanja kluba još su  aktivni treneri Ester Klepač, Davor  i Porin Poredoš, kao i tajnik Josip Biočić. U Upravnom odboru sa nama je u kontinuitetu i ravnateljica o.š. Otona Ivekovića gđa. Biserka Šćurić.  Prvih deset godina je značajan jubilej i dokaz da se sa entuzijazmom, usprkos mnogim objektivnim preprekama ali i nerazumijevanju baš onih koji bi po svojim funkcijama trebali biti poticajni suradnici, može  realizirati projekt koji služi  za opće dobro naših mladih.