KOMENTAR 20. KOLA

Agrodalm je potvrdio već ustaljenu misao koja se provlaći kroz cijelo prvenstvo – svako kolo barem jedan neočekivani rezultat. U gostima uništavaju snove Bosca tricom Matića i otvaraju u već ionako kompliciranoj kombinatorici nove varijante.  Sada Bosco apdsolutno mora dobiti Rudeš ako misli do plasmana, a to će nakon ovog šoka biti vrlo, vrlo težak zadatak u maloj dvorani u Jablanskoj gde Rudeš teško gubi utakmice. U zadnjem kolu su sa oslabljenim Zapadom, pa prema tome još imaju teoretske šanse. Feniksu- Zapruđu se sada dobro otvorilo- ako danas dobiju Zapad realno su u dobroj poziciji iako imaju još dvije teške utakmice – Mladost i Samobor.  Upravo je Samobor u poziciji ekipe koja presuđuje, jer danas dočekuju Rudeš, a u zadnjem kolu Zapruđe. Definitivno je razočarala Mladost, bez Luke Barišića teško su poraženi od lidera Verna i time samo potvrdili predpostavke da i nisu imali u planu viši plasman. No, Mladost može do 14 -te pobjede jer ima doma Zapruđe i gostuje kod Dubrave. Može i Rudeš ako sve dobije do kraja. Ostali pretendenti ( Bosco, Agrodalm, Zapruđe ) teoretski mogu samo do 13-te pobjede. Zanimljivo, sada je i Agrodalm u prilici jer do kraja ima doma Sesvete i gostuje u Zaprešiću ! Vražja kombinatorika, odlučivati će izgleda međusobni omjeri. No, ne zaboravimo u uvodu izrećenu misao- svako kolo iznenađenje. Očigledno tako će biti do kraja ovog dijela lige.

U Šibeniku je 4 dana je carevala košarka- sjajne utakmice konačno je prenosila i državna TV, nacija je uživala u bravurama , tricama, bananama i zakucavanjima, uslikali su se i političari, atmosferu praznika domaće košarke su samo djelomično pokvarili zadarski navijači u neprimjerenom vraćanju dugova Dženanu Musi za njegove reakcije otprije u Zadru. Cedevita je pokazala superiornu snagu  koju će sada trebati još potvrditi u domaćem prvenstvu u kojem su dvije šibenske ekipe najugodnije iznenađenje, probudio  se rasadnik talenata Split,  Zadar je kronično u problemima sa vlastitom upravom, Zagreb se gubi, a Cibona je na toplo-hladno, bez prave finacijske snage za povratak na staru slavu kraj Cedevite pa i Jollya. Jolly se ispucao u ranijim utakmicama, bez svježine naletjeli su na poletnu, rastrčalu  Cedevitu sa dva sjajna Amera, ali i sa Tomasom u najboljm izdanju u zadnjih par sezona.

Hrvatska košarka ide polako naprijed – Aco Petrović ima potencijal izvanserijskih mladih igrača, 6 je naših u NBA, odrekao se stranaca, pregovara se sa neuništivim Markom Popovićem i možemo od repke očekivati, ne preko noći a tome smo skloni, dugoročno dobre rezultate.

Zapad je potopio nade Zapruđa, Rudeš grabi bodove u Samoboru,  Sesvete dobiva Maksimir. Sve utakmice u infarktnim završnicama odlučuju pobjednika, opet je zvijezda kola Papak sa 39 koševa, Rudeš pojačan sa Uljarevićem i Krešimirom Nikićem uzima ključeve grada Fašničke republike Sanobor i ruši posljednju prepreku pred utakmicu sezone, u svojoj dvorani sa Boscom. Pobjeda ih definitivno stavlja na drugo mjesto, poraz donosi prednost Boscu radi boljeg međusobnog omjera.

Zapad je neugodno iznenadio Zapruđe koji su očekivali pobjedu koja bi im otvarala perspektivu za drugo mjesto. Nijhovu nadu zamijenila je slutnja nužnosti pomirbe sa gorkom činjenicom da su svoje karte, i to dobre karte , odigrali uprazno. Zapad je od samog početka utakmice vodio sa malom prednošću, Zapruđe je stizalo i činilo se da ćemo gledati već viđeni scenario u kojem Zapad dobro počinje, a onda radi manjeg broja igrača pada u završnici. Zapruđe je prvenstveno imalo prevagu pod košem  sa tri visoka- Livajićem, Vukičevićem  i povratnikom Juricom Jagnjićem. No, 40 teških minuta herojski je izdržao u hrvanju sa njima Antonio Kuga, uz 10 skokova i 9 koševa. Zanimljivo da je najbolji skakač u redovima Zapruđa bio Dominik Herendić sa 14 skokova, dinamični razigravač  pomalo zarobljen u sporijem tempu u kakvom igra Zapruđe, a koje više odgovara Zapadu nego kad igra sa brzim, rastrčanim  ekipama. Dakle, ekipe su se izmnjenjivale u vodstvu sve do završnice kad Zapruđe nakon dva promašena zicera Zapada odlazi na 8 razlike ( 60-54 ) i kad se činilo da imamo reprizu Zapadovih padova u završnici, Kuga ubacuje dva slobodna, pa Matija Markočić tricu, vraća tricom Herendić, potom probija svog čuvara Andrej Ćar, opet Zapruđe vodi preko Vukičevića sa 64 -62. No Zapad igra odličnu obranu, Zapruđe gubi loptu radi greške u koracima i u postavljenom napadu nakon time outa trica Luke Mohača preokreće semfor u korist gostiju – 65-64. Luka je prošlu sezonu odigrao za Zapruđe ( kao i ozljeđeni Filip Knežević ) gdje kraj iskusnih igrača nije dobio pravu minutažu i ovo mu je ponajbolja utakmica u dresu Zapada. Opet se Zapad obranio, Dario Kuzmanović bježi u kontru i postavlja konačnih 67-64.

Ponovno se vratimo uvodnoj misli- neočekivani rezultati su postali pravilo  – što nas čeka u naredna dva kola ?