KOMENTAR 22.KOLA

Sa 22. kolom završio je dio novog, pomalo neobičnog prvenstva, u kojem će se sada razdvojiti takmaci, tako da prva dvojica kreću u kvalifikacije za prvu ligu, a ostatak ekipa nastavlja igrati, sa time da će prvi u popunu nove lige, a posljednji će ispasti. Vern se od samoga početka nametnuo kao najozbiljnija ekipa, dobro pokrivena na svim pozicijama, uigrana, dobro vođena, što su uostalom i potvrdili prvim mjestom. Rudešani su prošli trnovit put, čupali su pobjede u zadnjim sekundama brojnih utakmica i to je sigurno nova kvaliteta koju su pokazali ove sezone i ponovimo, velika zasluga trenera Ličine i Smiljanića.

Bosco, koji je svoju kandidaturu prokockao u finišu, nije lako došao do pobjede  protiv potpuno devastiranog Zapada.  Bez Markočića, Kuzmanovića, Beraneka, Kneževića, ostatak ostataka hrabro je odigrao sa favoritom lige u kojem je samo nedostajao rekorder u klupskim prijelazima, centar Zvonimir Čutuk. Sa tako malim brojem igrača Zapad je vodio u prvoj četvrti, pao u realizatorsku krizu u drugoj, pa dobio treću, prijetio do kraja. Za nešto više nije bilo snage i koncentracije, previše je bilo izgubljenih lopti, premalo skoka i prijetnje pod košem. Karlo Žganec ponovno odigrao je sjajan meč ( 20 k. šut 11-8,5 sk.2 as ), a svoju priliku sve bolje koristi mladi Luka Mohač ( 16 k. 4 as. ) koji je namučio  svog čuvara, iskusnijeg  Ivana Gazića, sa Reljanovićem je bilo manje sreće. Bosco su predvodili sjajni Filip Tušek sa 19 koševa i Alan Baričević ( 14 k. i 12 skokova ).

Mladost bez Pešuta i Morovića sa pola koša prekidaju Dubravin niz od 5 pobjeda, Agrodalm je odradio trening u Zaprešiću. Samoborci nisu nepoobjedivi doma,  Zapruđe je pobjedom u gostima istaknulo ozbiljnu kandidaturu da u nastavku budu prvi u konkurenciji Bosca  i manje zainteresiranih Agrodalma i Mladosti. Sesvete je dobilo opušteni Rudeš.

Dugo nismo imali ovako zanimljivo prvenstvo sa velikim brojem iznenađujućih rezutata,  u kojem se, nakon ukidanja Radićevog pravila o zaštićenom igraču, ipak pojavljuje niz mladih igrača koji su izborili  mjesto u ekipi i na parketu sa svojim talentom i zalaganjem a ne dekretom.  Mladi i će zasigurno dobiti još više prilike u nastavku lige. Spoj mladosti i iskustva je nužan i poželjan.  Dvakako zaslužuju da im pri kraju prvenstva posvetimo malo opširniji prostor što ćemo i učiniti.

Gledate li Daria Šarića ? Ludilo. Ne mogu da se ne sjetim dvije stvari, prvo kad je kao kadet Zagreba igrao protiv naših kadeta kvalfikacije za 1. kadetsku ligu u Malešnici. Uspjeli smo dobiti jednu četvrtinu, naravno kad je Dario bio na klupi. Već tada bio je iznad svih ostalih igrača, užitak za gledati. Drugo,  asocira me na “vidovitost”  moderatora jednog ugašenog košarkaškog foruma koji nas je kontinuirano obasipao procjenama da mali neće dospjeti ni do Eurolige, jer eto on stručnjak kuži da Dario ima nanadoknadive mane koje mi ostali laici ne prepoznajemo.  A sada polovni Dario grabi ka svjetskim visinama, Draženovim putevima, od Baldekina do košarkaškog svemira zvanog NBA.  Bravo Dario.