KOMENTAR 24.KOLA

Potvrdilo se moje predviđanje kojim sam označio Zapruđe glavnim favoritom u nastavku smanjene lige – dobili su Agrodalm, a Bosco je izgubilo od Sesveta.  Ove rezultate možemo gledati kao putokaz nastavka, ali po tko zna koji put moramo konstatirati da je ovo  prvenstvo iznenađenja i sigurno će ih biti još. Veliko iznenađenje bio bi uspjeh igrački osakačenog Zapada protiv preporođene Dubrave ( danas u 15 sati , Dom košarke ).

Pratimo Vern i Rudeš u kvalifikacijama. Očekivano, Vern sigurno grabi ka vrhu, svladan je možda glavni rival Jazine Arbanasi. Za Rudeš nismo bili sigurni da može sa ovom ekipom dalje, uostalom znamo da su se spretno i sretno provukli u mnogim utakmicama.  U Virju ih je dočekao bivši član Zapada Stefan Zadravec i ekipu Podravca  doveo do pomalo neočekivane vrlo uvjerljive pobjede, a koš razlika mogla bi biti presudna.

Zapad -Dubrava 79 -70 ! Evo novog iznenađenja, pale su u vodu realne prognoze. Dubrava je u startu povela 4-o, dobila prvu četvrtinu sa 17-15  i to je jedino vodstvo favoriziranih gostiju. Već tada se osjetilo po igri da Zapad dobro parira, i da bi mogao iznenaditi kompletne goste. Bruno Žganec iz utakmice u utakmicu diže formu, danas je podijelio niz vrlo atraktivnih asistencija, ostatak ekipe unio je potrebnu energiju i Zapad dolazi do destek koševa prednosti. Zaustavljen je bivši Zapadov centar Ante Smolić na ” samo”  20 koševa .  Majcunić, od kojeg se najviše strepilo i kraj respektabilnih 19 ubačenih koševa,  nije se naigrao kraj Žganeca. Stipe Čubrić kojeg pamtimo po 37 koševa u dresu Bosca u pobjedi protiv Verna u posljednjem kolu prošlog prvenstva, tek 5. Obećavajući dečko iz Dubrave, lepršavi  Fran Vujić, nije ovaj puta imao svoj dan.

Probao je trener gostiju Pavić sa pressingom preokrenuti rezultat, malo su se i primakli,  a tada jednu mirnu utakmicu prokreću suci sa nekoliko potpuno neznalačkih odluka. U zadnjih pet utakmica doživjeli smo niz situacija u kojima smo evidentno zakinuti, sjetimo se samo previda koji se dogodio na utakmici sa Rudešom kad je LJubičić postigao koš za produžetak nakon tri koraka. Slučajnost ? Na osnovu takvog iskustva trener Porin Poredoš burno reagira na jednu odluku, dobiva tehničku ( opravdano ). Tada suci ponovno donose pogrešnu odluku ovaj puta u korist Zapada. Na primjedbu zapadovog trenera da mu ne treba nitko vraćati, već  da samo  pravedno sude,  sudac koji je bio na potpuno suprotnoj strani igrališta daje drugu, isključujuću. Zašto to nije uradio bliži sudac kojem trener objašnjava svoje viđenje situacije ?  Neminovno mi se nameće , nakon niza utakmica koje smo odigrali  i  koje smo gledali – kakva je uloga delegata ? Samo da smiruju i mudro šute ili da reagiraju i suce korigiraju kod  očitih previda ? U NBA ( sorry na usporedbi ) suci imaju video snimak i ispravljaju ili potvrđuju dosuđeno. I kraj tri suca teško je vidjeti i procijeniti svaku situaciju, košarka je brza igra kontakta.  Mi snimke naravno nemamo, ali delegati bi trebali imati takvu ulogu kod spornih, ali evidentno pogrešnih  odluka.

Srećom po Zapad,  nakon ovoga  incidenta ekipa odlično reagira, mladi Dario Kuzmanović leti po terenu, krade lopte, ubacuje osam poena,  pa trica kapetana Franka Duganđžića. Igrači Dubrave u želji za preokretom rezultata izgaraju, griješe u napadu, sa pet pogrešaka izlazi nakon Stipe Čubrića i Majcunić. Utakmicu  finišira Andrej Čar ( 23 koša ) sa nizom od 7 koševa.

Zapad je danas jednostavno bio bolji, zaslužili su ovu pobjedu silnom željom i trudom svih igrača.