KOMENTAR 26.KOLA

Bosco se pobjedom u gostima nad, sa moje strane favoriziranim Zapruđem, približilo  željenom drugom mjestu. Presudila je druga četvrtina koju Bosco dobiva sa 2 koša razlike, ostale tri su bile egal, a konačnica je 74 -72. Mladost je doživjela debakl sa Agrodalmom koji sjeda na vrh tablice,  a loše je prošao i Samobor kod Sesveta. U ponedjeljak je Maksimir gubio na poluvremenu od Dubrave ( bez Ante Smolića ) sa 31 košem razlike i sve nadoknadio u drugom. Biti će zanimljivo do samog kraja.

Zapad je bio radi odustajanja Fortune slobodan, a loša je vijest da je i onako prorijeđen roster ekipe još tanji- prvi srijelac ekipe Andrej Ćar  hitno je operirao slijepo crijevo, Luka Šapro očekuje manji operativni zahvat koji će ga udaljiti od košarke do kraja sezone, Antonio Kuga ne trenira radi bolova u leđima,   Matija Markočić, Vedran Beranek i Dario Kuzmanović se oporavljaju, nepredvidivi Luka Galinović se ne pojavljuje niti javlja.  Ova situacija govori o neprilagođenosti  prijelaznog roka za tako dugu ligu.

Zanimljivo je  u kvalfikacijama gdje zagrebački klubovi Vern i Rudeš dobro igraju, i pri vrhu su tablice. Hermes se dočepao pobjede nad Kvarnerom koji se guši u beparici, i tako odškrinuo vrata ostanka u A1 ligi, no pred Mravkovom ekipom su teške utakmice.

Izvan parketa događaju se također zanimljive stvari- objavljena su dugo očekivana sredstva iz Programa javnih potreba u sportu Grada Zagreba ( o kojim bi mogli dugo i naširoko jer kad se dijeli novac, uvijek ima onih nezadovoljnih  koji smatraju da su zakinuti) a koja se obznanjuju sada,  dok  finacijske planove klubove donose u prosincu, dakle prema intuiciji a ne prema realnom stanju. Još je veselije što ugovore sa školama za najam dvorana ponovno sklapamo početkom školske godine u rujnu, pa se desi kao nama, da škola digne cijenu 90% , a vi to niste predvidjeli i sad imate krater u buđetu i kemijate kao znate i umijete.

Osnovano je  povjerenstvo na čijem je čelu, uz niz prominentnih sportskih djelatnika,  gđa.Čorak, bivša supruga hrvača Jose Čorka i majka body bildera i u Americi stripera Nevena Čorka.  Zadatak je povjerenstva da do kraja godine donese plan i strategiju za razvoj sporta na nacionalnoj razini, da utvrdi koji su to za promociju Hrvatske prioriteni sportovi. Naravno to će biti temelj za nove kriterije podjele novca spotašima. Ne sumnjamo da će košarka biti u najužem krugu prioriteta.

No, najudarnija je vijest koja kola gradom, da je Aco Petrović ponudio ostavku na mjesto predsjednika Saveza. O razlozima odstupanja se špekulira, kao i o mogućem nasljedniku o kojem će izgleda odlučitivati  na  Skupštini 19.travnja. Pardon, glasovati, odlučuje se uglavnom prije glasovanja.