KOMENTAR 29.KOLA

 

Zapad -Zapruđe  68 -70, tijesna pobjeda gostiju. Moglo je završiti i pobjedom Zapada, koji je vodio sve do 35. minute, ali presuđuje napadački loša posljednja četvrtina u kojoj Zapad ubacuje a samo 7 koševa,  i iskustvo Livajića koji ubacuje u završnici seriju od 6 koševa.  Bila je to večer obostrano loših tricaša – Zapad 31 -6, a Zapruđe 22-4.  NI šut za dva nije za pohvalu. Zato su se  naskakali  skakači ; Livajić sa 18 i  Kuga sa 16 skokova.  Kraj silnih promašaja imali su za čim skakati.

Agrodalm se provukao u Samoboru, i ostaje u trci za prvo mjesto. Upravo se može desiti da Samoborci presuđuju o prvome mjestu, jer u posljednjem kolu im dolazi Bosco. Prije toga Bosco igra sa Dubravom, naravno da je favorit, ali ovo je prvenstvo iznenađujućih rezutata.  Samoborci su jako uspješni kod kuće, u gostima su tukli samo Zapad, Boscu neće biti lako. Agrodalm u predposljednjem kolu ide na oslabljenu ekipu Zapada, u posljednjem na teško gostovanje u Sesvete. Svašta se još može dogoditi.

Dubrava je dobila Mladost, za koju u nastavku lige  igra mladost kluba. Nestali su Pešut, Morović, Buljević it.d.

U srijedu se sastalo 40-tak trenera, očito je  dozlogrdilo ljudima, stvari po tu zapostavljanu struku idu na gore,  klubovi jedva preživljavaju, a mnogima valjda već i kruli u želucima. Nesigurna je to profesija, trener ovisi orezultatima ekipe, pod pritiskom je uprava, igrača, sudaca, navijača, roditelja. A i mnoge žene doma baš nemaju razumijevanja za večernji rad, putovanja, rad vikendom, noćno praćenje NBA lige, a vjerojatno im najteže pada slaba i neredovita plaća.  Treneri su nezadovoljni su svojom udrugom, ( nedavno sam pisao da je UHKT u  stanju hibernacije ) traže promjene u licenciranju, visini obveznih davanja, žele aktivniju i moderniju udrugu i zato traže pomoć i arbitražu HKS-a. Bio je tu i predsjednik UHKT-a g.Pepsi Božić sa tajnicom gđom. Tihanom Malović ( znakovito sjedili su odvojeno u sali).  Zasigurno Pepsiju  nije bilo ugodno slušati riječi kritike njegove izborne baze.

Nakon očekivano burne rasprave, izglasan je stav o nezadovoljstvu radom  UHKT-a, a treneri imaju rok od 5 dana da podnesu svoje pisane primjedbe i sugestije koje će se objediniti i proslijediti u HKS. Evo prvog vrućeg krumpira za novoga predsjedenika g.Marijana Hanžekovića. I na ovome sastanku ostao sam bez dva odgovora koji me muče.  Prvo nitko mi nije odgovorio kako je sve to regulirano u inozemstvu. Ako smo Europa, kako to rade naši  eurozemljaci ? Drugo, puno bitnije je pitanje koliko ima u Hrvatskoj, Zagrebu košarkaških trenera, koliko je profesionalaca a koliko onih koji su u radnom odnosu u drugoj struci, a ovo im je usput. Koliko ih ima propisanu stručnu spremu, a koliko trenera  treba u klubovima. Koliko ih još nedostaje u centrima i u malim sredinama ?  Što će se desiti u malim sredinama gdje ti amateri neće moći prema zakonu o športu od 1.7.2017 g. raditi bez košarkaške kvalifikacije, a nema tko drugi? Hoćemo li gasiti klubove?  Zašto sudent KIF-a, košarkaš od malih nogu, aktivan igrač, nemože raditi kao trener npr. škole košarke ? Prijedlog da se trenerima iznad 65 godina života da počasna licenca se odbija, jer Zakon o tome ne govori. Opet srljamo u unaprijed neistražena područja, posljedice mogu biti vrlo nezgodne. A onda sljede  vatrogasne mjere onih koji su trebali dobro isplanirati i analizirati, pa ćemo opet imati propali  eksperiment kao sa zaštićenim igračem. Sumljiva mi je i ova nova koncepcija A1 i  Premijer lige. O tome drugi puta, dosta je crnila.

Prvi je maj, tri dana fraj, tako se nekad govorilo ali i ( ne ) radilo. Velika većina će ipak raditi čak i u ponedjeljak, među njima i mi treneri. Pokušalo se nešto odigrati u tjednu, ali drage žene, djeco i unuci, tekma je u nedjelju Dubravi U12, pa potom mlađi kadeti, dakle od izleta ništa. A možda tradicionalno padne prvomajska kiša, pa nam neće biti žao. Žao će mi biti ako ne skupim  klinaca bar za prvu petorku.

Za vaš ipak veseli odlazak u vikendicu ili na roštilj, evo zgodnog  vica :

Na ručku dva postarija bračna para. Muž će ženi : Zlato moje, što ćeš za apetitiv? Jegera ?, dobro zlato moje. Pa, malo kasnije : Zlato moje kaj buš naručila  za predjelo? Još nešto kasnije : Zlato moje,  a što bi za glavno jelo ? Zagrebački , dobar izbor zlato moje. Jesi li zlato moje možda za fini desert, kavicu?

Nakon deserta, dame se dignu od stola i odu u toalet. Prijatelj mu ljutito. ; znaš, ručak je bio odličan, ali stari moj popeo si mi se na vrh glave, te  zlato moje, pa stoputa zlato moje, pa vi ste čovječe 35 godina u braku!

” Nemoj se ljutiti, zaboravio sam kako se zove “.