KOMENTAR 31. KOLA

Samobor je bio nepremostiva prepreka za Bosco, Agrodalm je prvak i novi član 1 lige. Zasluženo, jer su među  rijetkima  koji su pobjedili Samobor u Samoboru. Utakmica između Sesveta i Agrodalma tako nije odlučivala  o prvome mjestu ali vidi vraga- da su  ratnici iz Sesveta dobili  Agrodalm tada bi preskočili  Bosco i sjeli na drugo mjesto!  No, nakon utakmice u kojoj je bio bolji Agrodalm, akteri  mogu obostrano slaviti – Agrodalm naslov i plasman u A1, a Sesvećani treće mjesto i jednu vrlo uspješnu sezonu u  kojoj su mnogima pokazali zube, i koji jedini imaju pravu navijačku skupinu.

Mladost i Zapad odigrali su dobru, zanimljivu utakmicu koja je prelomljena 3,5 minute prije kraja do kada  su se  ekipe izmjenjivale u vodstvu i to čak 10 puta. Zapad je dobro parirao  s obzirom na premoć Mladosti u visini pod košem, no u 37. minuti Zapadu ne ulazi trica, u kontri Barišić ostaje sam i naravno pogađa i utakmica se lomi na stranu Mladosti. Kod Zapada ponovno je Matija Markočić predvodio ekipu ( 29 koševa, 11 skokova), a vrijedni stup obrane Zapada Antonio Kuga postiže osobni rekord sezone sa 14 koševa. Kod Mladosti veteran, profesor košarke  Luka Pešut nije imao šutersku večer ( 0-8  šut za tricu ) ali je zato uzeo 19 skokova i podijelio 8 asista. Zapad je teško zaustavljao visoke igrače tako da je Luka Barišić ubacio 27 koševa, a David Šetka 20, uz 12 skokova. Biti će zanimljivo pratiti daljnju karijeru ove dvojice talentiranih mladih igrača.

Prvenstvo je pri kraju, sve je poznato, osim dileme – da li je trebalo biti tako dugo  s obzirom na činjenicu da su u mnogim ekipama sastavi bili totalno prorijeđeni,  da imamo veliki broj ozljeđenih igrača, da su u većini ekipa treninzi bili sve rijeđi i slabo posjećeni. Ipak imamo dosta ekipa u kojima se to nije osjetilo i upravo su te ekipe postigle dobar plasman. Odgovor izgleda  leži, ne samo u sretnim okolnostima, već u fizičkoj pripremljenosti igrača, broju treninga i duljoj klupi. Ostaje pitanje koje ekipe su imale ambicije ući u novu, višu ligu a koje ne, bojeći se da neće moći finacijski i organizaciono pratiti zahtjevna putovanja i tome pripadajuće troškove.  Dvije ekipe očito nisu ostvarile  takve željene ambicije a to su Bosco i Zapruđe. Agrodalm je u finišu uletio na prvo mjesto po sistemu “dok se dvojica svađaju treći se veseli”, iskoristivši stabilnost u ekipi, rukovodstvu  i trenerskom dvojcu, a čega je očito nedostajalo u dvije prije spomenute. Podsjetimo se samo na promjene trenera.

Dobio sam mail koje mi šalje član uprave jednog A2 ligaša i koji me pita da li sam načuo da se sprema administrativna odluka o ubacivanju dva A2 ligaša u A1 ligu bez obzira na njihov plasman. Nisam to čuo, ali nadam se da i neću. Ma ljudi to kod nas nije moguće. Ak nemre nikak drugačije, onda molim pošteno.

Zapad je posebna priča. Ponovilo se prošlo prvenstvo kad nam je već nakon par kola otpalo 4-5 vodećih igrača ( Šujica, Lekić,  Begić, Delić). Krenulo je sa ozljedom križnih ligamenata Filipa Kneževića na kojem smo gradili dobar dio igre,  pa se tako nastavilo sve do kraja. Na polovici sezone Zapad je bio drugi, no odlazak  Ivana Čubele u Hermes, i sve te silne ozljede izbacuju klub iz izgledne utrke za dobar plasman i odvode ga na nezasluženo 10. mjesto lige. Ako je itko profitrao u ovoj sezoni u Zapadu to su Žganec, Mohač i Knežević. Prvoimenovani je, nakon par blijedih sezona pokazao veliki napredak u igri i trasirao put na kojem će još više dokazati svoj nesumnjivi talenat. Luka Mohač i Filip Knežević došli su iz klubova u kojima nisu imali značajniju minutažu, a sada su bili nositelji igre, puni samopuzdanja i uz daljni ozbiljan rad zasigurno će postati vrlo zanimljivi igrači. Svi ostali oscilirali su shodno zdravstvenom stanju i broju propuštenih treninga. Od svih igrača jedino su Antonio Kuga i kapetan Franko Dugandžić bili zdravi i na  svim utakmicama. Dodajmo da smo već par sezona gosti u Domu košarke Cedevite, bez podrške publike kakvu smo imali u često krcatoj Malešnici, dakle uvijek smo gosti. Iz takve  ekipe i takvih nesretnih okolnosti trener Porin Poredoš izvlačio je maksimum i mi u Zapadu smo s obzirom na sve što nam se događalo zadovoljni što je sezona pri kraju, a plasmanom naravno nismo.  Sada već kreće  priprema za narednu u kojoj  Zapad mora ići na puno više, sa jasnim ambicijama, jer ima potencijal i stručni kadar sposoban za to.

Vern je bio na korak do ulaska u Premijer ligu, tijesno su izgubili u Šibeniku. Ulaze Šibenčani i Zadrani, a Rudeš je solidan četvrti.

Završnica je košarkaške sezone, slijedi nam dvoboj Cedevite i Cibone, uživamo u vanzemaljcima iz NBA lige, uskoro će u Dubravi otvoreno prvenstvo za U 12, za budućnost naše košarke, a već je počelo i preslagivanje ekipa i trenera za novu sezonu. Sa košarkom nikada nije dosadno.