9.kolo druge lige

Dvije su dvorane u koje nerado idem- prva je Samoborska u kojem smo doživjeli niz neugodnih poraza, dokaz je i nedavni potop u 4. kolu, a druga je dvorana Ekonomskog fakulteta, koji je baza Maksimiru. Tu je pak  razlog druge prirode, a to je, za razliku od velebne  dvorane u Samoboru,  krajnja zapuštenost  dvorane izgrađene 1987 godine u vrijeme Univerzijade kada je Zagreb dobio niz sportskih objekata koji su i te kako bili potrebni. Upravo se obilježava 30-godišnjica tog sportskog događaja sa prigodnom izložbom suvenira koje skupio neki tada mladić a svi su ti suveniri vezani uz Zagija, simbola Univerzijade autor kojeg  je Nedjeljko Dragić poznati autor crtanih filmova po kojima je Zagreb stekao svjetsku slavu, jer dobili smo čak i ( jedinog) Oskara za crtić ” Surogat” Milana Vukotića. Dakle,  nevolim doći u dvoranu Ekonomskog fakulteta jer je u njoj propao parket, koševi upijaju lopte umjesto da odbijaju, čistoća je nikakva, jedini pomak od prošli puta je poboljšana rasvjeta. Žalosno za Zagreb i Sveučilište  kako  brinu o tome objektu, ali priča o dvoranama je to tužnija kad znamo da imamo niz klubova i kvartova bez solidne dvorane za treninge i utakmice, počevši od nas, Rudeša, Bosca, podsljemeske zone. Zavidjeli smo nedavno Sesvetama na prelijepoj dvorani u Jelkovc , u Svetoj Nedjelji i na Kajzerici su novi objekti. O gradnji polivalentne dvorane u Španskom uz školu Tituš, čitali smo još 2007. kad nam je tadašnji, a uskoro  smijenjeni političar, Davor Jelavić obećavao  skori početak radova. Sada se priča o bazenu, o dvorani ni slovca kao ni o dvorani za školu A.Kovačića.   A kako su  građene i projektirane školske dvorane posebna je priča. Nisu se konzultirali korisnici, nastavnici tjelesnog, treneri klubova već su rađene neadekvatne svlačionice, plastične neproklizavajuće podloge umjesto parketa, nema mjesta kod odigravanja utakmica za sudačke stolove, i slične nepravilnosti koje su se mogle izbjeći. Jedna, po rezultatima elitna gimnazija kao Lucijana Vranjanina ima dvoranu bez mogućnosti prisustva  publike ili odigravanja utakmica. Obavljena je rekonstrukcija parketa i rasvjete ali ne i krova koji prokišnjava po novom parketu.  Oton Iveković i A.Kovačić imaju neke mini dvoranice  kao iz doba Mate Lovraka i družbe. A sad je novi predizborni mamac bazen, a o dvorani za 60.000 ljudi gradske četvrti Stenjevec ni riječi. Pa ti moj Stojko razvijaj košarkašku bazu.

Utakmica između Maksimira i Zapada nije imala rezultatsku neizvjesnost kao naša  predhodna protiv Podsuseda.  Zapad se pomalo rezultatski odvajao, moglo je biti vrlo brzo sve rješeno da je bio bolji vanjski šut, no na poluvremenu je 37-26, a u nastavku Zapad diže i do 25 razlike.  Škrinjarić je opet efikasan ubacio je 30 ( šut 27-11) ali ekipa pobjeđuje ne pojedinac.  Očito nema mira u Maksimiru, sedam je poraza u nizu, osjeti se da dečki ne treniraju, da pucaju odnosi trener -ekipa. Prisustvo Zadravca na tribinama možda  nešto govori. No to i nije naš problem.  Zapad su  odličnom  igrom ekipe predvodili Luka Žugaj ( 22 koša ) i Bruno  Žganec ( ovaj puta bez tehničke, ali 9 asistencija  ! ) a za trenera Porina Poredoša je dobitak uspješan povratak u formu ozlijeđenog Domagoja Kneza, junaka prošle utakmice. 
 
Iduće kolo već je u srijedu sa preporođenim Zrinjevcem , predvođeni  renomirani  trenerom Ivicom Burićem, koji je prepoznao mogućnosti ekipe, slabiju centarsku liniju, tako da vanjski igrači imaju dozvolu za dalekometnu paljbu, što obilato koriste i Marić , Galinović, Martinac  i ostali.
 
Derbi je odigran u Dubravi bez dva bitna igrača – Čubrića i Papka. Bilo je napeto i neizjesno, Dubrava ovom  pobjedom je na vrhu, očito su pogodili sa trenerom i pojačanjima. No kako smo i rekli na početku lige, biti će to prvenstvo iznenađujućih rezultata,  dobar je primjer visoka pobjeda Podsuseda nad Agens Universom koji su nas neugodno razvalili a sada su sami to iskusili. Događa se šuterskim ekipama da im ne krene, protiv nas im je sve ulazilo, protiv Podsuseda slabo. Zapruđe je u finišu dobilo Mladost, Herendić  ( 7-7 za tricu ) i Garvanović  imaju fascinantnu statistiku i očito  Zapruđe diže formu i biti će uz Sesvete, Dubravu i Samobor kandidati za vrh tablice.  Samobor je prema očekivanjima dobio lako Ivanić koji će kao i  Petar Zrinski  teško skupljati bodove.

Naši kadeti nisu uspjeli protiv Agens Universa u borbi koja je odlučivala o prvome mjestu, no treba priznati poraženi su od bolje ekipe. Pred trenerom Josipom Vlahom koji je preporodio ekipu, sada je zadatak zadržati drugu poziciju.

Zato su nas silno obradovali mlađi kadeti svojom prvom pobjedom od kad su u prvoj grupi prve lige. Dobili su Bosco 95-45, i ta pobjeda je za trenera Ivana Jurana tim značajnija jer je bez pomoći nekoliko važnih, ozljeđenih igrača.

Veselili su se i dečki iz selekcije 05 u Dubravi .Visoko su porazili Vučiće sa 79 -9.