KOMENTAR 14.KOLA

Posebno je zanimljiv  podatak iz utakmice Agens Univers – Zapad da je Univers vodio 37 minuta i 23 sekunde  dok je Zapad  imao  vodstvo samo 10 sekundi ali  upravo kad  je najviše trebalo – na samom isteku utakmice i naravno pobijedio!  Deset minuta do kraja imao je Univers velikih 15 razlike ( 72-57), ali Zapad se presingom korak po korak vraća i sa 18-11 u posljednjoj četvrtini prestiže Univers koji može silno žaliti za propuštenim. Igrali su domaćini oslabljeni bez sjajnog Maljića ( poslovno na dulje vrijeme  u Švedskoj ) i još dva igrača iz petorke. Igrač utakmice je nekadašnji Zapadov kadet Luka Cindrić ( 9 skokova, 18 koševa), ali odlični su još bili Ivan Bilić ( 12 skokova, 24 koša ) i Ivan Čirić ( 9  skokova, 5 asista, 15 poena ).  Direktor Universa Marko Bošnjak napravio je sjajan posao uređenjem dvorane na Velesajmu i sa ekipom koja je visoko plasirana u ovome prvenstvu.

U Zapadovoj ekipi bilo je previše oscilacija, naravno opet su tradicionalno vrlo loše ušli u meč, pa lovili zaostatak, krivulja uspona i padova u igri je konstanta.  Da uspijevaju dobiti utakmicu kad je već izgubljena pokazali su već u par navrata ( sjetimo se samo Maksimira i trice Cvitanovića na isteku). Povratnik u ekipu Dino Bistrović  ponovno je efikasan – zabio je 19 koševa,  Luka Cvitanović ubacio je 21  i odigrao odlično kao i Lovro Gnjidić , kratkih ali pamtljivih 4 minute talentiranog   Škare, dok je  visoki centar Danko Branković ( 14 ) nakon lošeg ulaska u utakmicu u završnici uvelike pridonio pobjedi svoje ekipe.

Za sudačkim stolom ( o sucima utakmice bolje ne trošiti riječi) ponovno su se na naše veselje pojavili statističari.  Ukinuti su radi nedostatka novca, očito se situacija popravila. Uvođenje statistike uvelike je pomoglo trenerima u praćenju učinka igrača i nadamo se nastavku te dobre prakse.

Lider Sesvete je tek nakon produžetka slomio Podsused, a mogao se veseliti i  Podsusedov predsjednik Katić i dovesti kraj prvenstva u potpuni kaos.  Konačno je Podsusedu proradio vanjski šut ali jezičac na vagi ponovno je bio strašni DarioPapak sa 42 koša i čudesnom tricom. Pobjeda je iznimno dragocjena u trci  za naslov prvaka jer prvi favorit prvenstva Samobor opet nije uspio- nisu uspjeli svladati oslabljeni Zrinjevac i priča je definitivno za njih gotova. Sesvete ima do kraja povoljan raspored ( Medveščak, Zrinjevac, Univers i Mladost ) sada kad su se riješili pratnje Samobora eventualna prijetnja im je potpuno neočekivano baš naš klub koji je na drugome mjestu sa pobjedom manje. Zapad je ipak potpuno nepredvidljiv i ima teži raspored ( Mladost, Ivanić, Samobor i Maksimir) i manje izgleda da ugrozi  pohod Sesveta ka konačnom trijumfu. No u Ezopovoj basni priča se o petobojcu koji se hvalio rekordnim skokom u dalj na svom otoku  ; Hic Rhodus hic salta ! preneseno – skočio si na Rodosu- skoči sad!  Ipak je ovo prvenstvo prepuno iznenađenja i imamo vrlo zanimljivu završnicu i na vrhu i na začelju tablice. Zato oprez Sesvete – ništa nije gotovo dok nije gotovo.

Medveščak je svladao Maksimir sa 94-90, što govori da je bilo tijesno i neizvjesno. Škrinjarić ubacuje 32 koša, Zadravec 14, a kod pobjednika Balaško 29, Jacović 27.

Imali smo crni košarkaški petak u Varaždinu. Da Hrvatska repka ne ide na Svjetsko prvenstvo u Kinu,da su i Olmpijiske igre vjerojatno  izgubljene, bilo je već jasno i prije, ali nadaš se, možda se provučemo, dogoditi će se čudo. I naravno nije se dogodilo, bolji od nas bili su Poljaci, ali potvrdilo se što smo i prije znali a to je da je opet izabran pogrešan izbornik. Dečki su na terenu izgarali, trudili se, no klupa je ponovno zakazala. Stručni savjet je pokazao i dokazao da vrhunski igrač nije garancija da će biti odličan trener ili sportski djelatnik. Ostavka nakon ovakvog debakla je minimum što sportska javnost očekuje. Trenera koji je izvrtio 37 igrača i  “Stručnog savjeta”. Tko može bolje? Od  mladih dopada mi se Josip Sesar, svakako i Slaven Rimac,  ali pogodniji  bi bili već dokazani, provjereni, iskusni  ali koji ? Aco Petrović se paca na Copacabani,  Pavličević je u Japanu?  Zanimljiva i aktaualna tema.

Prognoza 15. kola :

1. Maksimir – Zrinjevac  1. Maksimiru je biti i ne biti i to moraju dobiti.

2. Sesvete -Medveščak 1.   Sesvete je u euforiji, no dok je Zapad blizu ne smiju kiksati već sve dobivati i to je opasan teret.

3. Zapad – Mladost 1,2. Vrlo neizvjesno- to su pravi rivali iz juniorske konkurencije. Poraz od Bosca sigurno je uzdrmao Cibonine igrače i ozbiljno poljuljao samopouzdanje. Mogu li vratiti vršnjacima za poraz iz prvog dijela – mogu jer su već puno puta dokazali da su najbolji kad je najpotrebnije. Biti će to vrlo zanimljiva utakmica.

4. Samobor  – Agens Univers 1.  Jedinica je logičan izbor, no kad znamo stanje duha u Samoborskoj ekipi radi kojeg je teško motivirati igrače- eto šanse  za opušteni Univers.

5. Podsused – Ivanić 1.  Ivanić traži slamku spasa. Podsused je dobro odigrao protiv Sesveta, ipak dajem prednost domaćinu.