KOMENTAR 18.KOLA

Znalo se sve i prije, ali sada je i službeno završilo prvenstvo druge lige Centar za seniore. Pobjednik je Sesvete, apsolutno zasluženo, dečki su dobili Samobor i Zapad u gostima,  ali bili su sretni i spretni u Podsusedu kad su dobili na produžetke, i dobivali su sve ostale utakmice protiv ekipa koje se nisu ubrajale u favorite, dok  prvi konkurenti Samobor i Zapad to nisu.

Samoborci su bili prvi favorit a postali su najveći tragičari. Dosta su uložili u ekipu ali Marin Sedlar nije imao zdrave i spremne važne igrače i ovo je druga sezona u kojoj Samobor na sličan način gubi prvenstvo.

Zapad je raspustio seniorski pogon i prelaskom Ivana Jurana za trenera juniora Cibone ostvario suradnju koju je već i prije predlagao. Sada na kraju može se reći da je to trebalo i ranije realizirati jer na dobitku su svi – Zapad koji se tako potpuno posvetio primarnoj djelatnosti a to je omladinski pogon, doveo je trenere  Ivana Meheša, Franu Čolaka i Darija Livajića, a Cibona je kroz znatno jaču ligu od juniorske mogla dobro dodatno školovati juniore i kadete i procijeniti njihove potencijale. A da imaju kvalitetu to su i pokazali podjelom drugoga mjesta sa Samoborom, a sada se očekuje  i prekomanda barem dva juniora u seniorski pogon, dok će ostali sigurno biti traženi od mnogih klubova.

Mladost je ovako u drugoj ligi dočekala svog najozbiljnijeg takmaca iz juniorske lige, dobili su prvu utakmicu a oslabljeni sa  visokim rezultatom izgubili u uzvratu.  Nije to bili ona opasna Mladost iz prošlih godina, problemi sa ozljedama dobro su ih uzdrmali, što ih sigurno zabrinjava pred predstojeće utakmice u ABA ligi, gdje ih u polufinalu čeka kompletna a tko drugi nego opet Cibona.

Agens Univers je odlično startao, poslije su malo posustali, ali su vrlo zanimljiva ekipa, dobro vođena, sa kapitalnom bazom vlastite dvorane tik uz giganta Cedevitu.

Podsused je nakon prošle uspješne ulazne sezone poletio sa izjavama o visokim ambicijama, no sve se uskoro rasplinulo nakon serije poraza i tek pri kraju lige su se posložili i odigrali par dobrih utakmica. Za više trebati će jača klupska blagajna, ali treba im svakako odati priznanje na radu sa mlađim selekcijama i entuzijazmu kojeg im nikada nije nedostajalo.

Zrinjevac  je prošao turbulentnu ligu, odlazak Burića, preporoditelja ekipe se osjetio, ekipa su bez zvučnih imena i  dobro su se nosili do kraja lige.

Medveščak je dobio novog trenera- Maloču, imaju i zanimljivog ekstra strijelca Demiana Balaška, i plasman u sredini tablice realan je domet ove sezone. Odlično su odigrali protiv Zapada i dobili uzvrat sa 111-108. Balaško je ubacio čak 40 koševa, no tu su bili i sve bolji Jacović ( 30) pa mladi Maloča (11) i pouzdani Sunara ( 12). Dobra okosnica za nadogradnju ekipe.

Maksimir legendarnog Ilije Matijevića pokušao je nakon mnogih trenerskih  izmjena, sa igračem-trenerom Zadravcem. Dugo su bili pri dnu ljestvice,  a to i nije tako važno u ligi gdje nitko ne ispada. Imaju trećeplasiranog strijelca Filipa Škrinjarića, ali ukupno ekipa je malo sporija, i trebati će infuzija “svježe  krvi” za bolju budućnost.

Ivanić je kao i uvijek ekipa prepoznatljivog stila u kojem se sve vrti oko Renata Havličeka i španera Groboteka i još par veterana protiv kojih sam još ja davno vodio Zapad kad smo bili u C i B ligi. Iz malog su mjesta i nije im lako imati mlade snage iz vlastitog pogona i zato dečki svaka čast na vašem radu.

Posljednje kolo donijelo je zanimljiv obrat u utakmici Universa i Podsuseda. Naime, Podsused je dobio prvo poluvrijeme sa visokih 42-24, a Univers je uzvratio u drugome sa 52-27 i dobio meč.

Samobor je dominirao u Ivaniću gdje je sa visokih 104-63 potpuno i očekivano nadigrao domaćina.

Slično je bilo i u Draženovom domu gdje je Zapad otpravio Maksimir sa 105 -63. Bio je to dvoboj neravnopravnih suparnika, Zapad je predvođen sjajnim Rokom Prkačinom razbio sve ambicije Maksimira, gledali smo raspoložene strijelce Danka Brankovića (24) i Sandra Rašića ( 2o ) te bravure u zakucavanjima ili  asistencijama Gnjidića, Cvitanovića i Porobića. Prvi strijelac ekipe Dino Bistrović upisao je za njega skromnih 7 koševa, ali imao je malu minutažu nakon ozljede. Odlična utakmica za kraj odlične sezone.

Sesvete su isprašili Mladostaši sa 103-56, ali bila je to utakmica koja nije donosila baš ništa nikome.

Zrinjevac je potvrdio uspon forme pobjedom u gostima nad Medveščakom.  sa 88-71. Demian Balaško sa samo 12 koševa pretekao je na tablici strijelaca lige Daria Papka, ali Dario je odigrao 2 utakmice manje i sigurno je ponovno prvo ime ovoga prvenstva.

Tako će svi na odmor osim Sesveta koje čekaju neizvjesne kvalifikacije za rang više, te Mladosti i Ciboninih igrača koji već u četvrtak imaju ogled u juniorskoj konkurenciji, pa putuju potom u Slavonski Brod na još jedan, onaj važniji u ABA  ligi. Liga je bila zanimljiva i mislim da su demantirane glasine oko loše kvalitete lige, jer su favorizirane ekipa teško dolazile do bodova ili gubile gdje su mislile da neće, i da smo doživjeli promociju dosta mladih talentiranih igrača u nizu klubova. O uvjetima u kojima rade klubovi rade, to je posebna tema o kojoj treba glasnije progovoriti, jer eto prozvani smo sa vrha kao jedan od posljedičnih uzroka debakla izabrane vrste.