PONOVNO KOLUMNA

Nakon podulje šutnje evo osjećam potrebu ponovno se oglasiti na Zapadovoj stranici i podijeliti iskustva sa onima koje zanimaju razmišljanja o košarci i događajima vezanim uz nama najdraži sport. A prestao sam radi enormnog povećanja obveza oko kluba koji vodim, radi silne papirologije i nagomilanih problema. A možda me je ponukao i poziv prijatelja Borisa  bivšeg košarkaša Medveščaka iz doba Marijana Cetinelija i Cote, sada udovac, prikovan za kuću,  koji mi veli : zovem te jer moram sa nekim popričati, podijeliti život i razmišljanja, stavove.  I u košarci je pregršt zanimljivih tema -podijelimo ih, pa krenimo:

Čitam najnoviju Zagrebačku košarku – glas KSZ-a sa izvještajima utakmica, izdanje broj 869, godina 29-ta !  Zaista impresivno! I šta pada u oči- veliki broj radi korone odgođenih utakmica i povećan broj izrečenih kazni trenerima. Treneri i klubovi dobili su 7  kazni u ukupnom iznosu od 1.500, kn. ( ako nije tipfeler  kazna Miljkoviću od čak 450 kn. ). A tko ih je izrekao? Ti isti suci na čiji rad su su se treneri žalili, protestirali, reagirali, poludili! Narod u Bosni odavno je smislio: Kadija te tuži, kadija te sudi.  Tako je i u košarci.

Imao  sam u prošlom kolu situaciju da su suci ( vjerujte ne znam ime niti jednog suca ili delegata, apsolutno se nisam htio sa time nikada  zamarati ) katastrofalno sudili. Na klupi smo bili trojca trenera sa ukupnim stažem u košarci oko 80 godina. Suditi nije lako, treba biti vješt i procijeniti neke situacije u gužvi, brzini, ali suditi višak koraka je vjerojatno najlakša procjena. To ti ne može pobjeći, to je abeceda, ja ne da korake vidim ja ih i čujem kao nepravilan ritam. I upravo to ne vide suci tri puta za redom! A vidi i publika, protestira, no njih sudac ne može kazniti ali može trenera koji automatski reagira. Ne zaboravimo, trener je i sudac jer na treninzima sudi svojim igračima, dakle sudi skoro svaki dan. A što za to vrijeme radi nepogrešivi sudac? Bavi se svojim osnovnim poslom- studira, radi kao električar, vozač, veterinar, službenik!  Ne sudi, ne bavi  se košarkom. Ali zato on može tog istog trenera rebnuti po džepu jer se usudio osporiti njegovo znanje. On ima ingerencije i suca za prekršaje! Nismo zaboravili delegate – to su bivši suci koji bi trebali reagirati na loše suđenje kolega na terenu, upozoriti ih, ispraviti neku odluku, podučiti, i tako spriječiti eskalaciju neželjenog nastavka utakmice. Ima i toga ali rijetko.  Dakle, ne samo da kao sudac griješim već upropaštavam rad onih koji rade za mizerne plaće, trude se napraviti nešto od uglavnom netalentirane djece, čak ulažu i svoja sredstva, a  ja ih mogu i novčano kazniti jer se usuđuju prigovoriti na moje odluke. Ja imam moć!

Na početku sam vidio 7 kazni. Očito nervoza vlada među svima nama, 7 mjeseci nismo u dvoranama, naša djeca treniraju od 6,30 ujutro na vanjskom terenu A.Kovačića, sad smo ukinuli poslijepodnevne treninge jer izmjenom sata rano je mrak. O financijama bolje i ne govoriti.  Otkazuju se utakmice. Sutrašnjica je potpuno neizvjesna.  Sve se to sudaca ne tiče. Oni imaju moć.